20-06-2022
Tips

Geef je gasten de nachtrust van hun dromen

Dit doet licht- en kleurkeuze met de slaapbeleving van je gasten


Je hotelkamers of vakantiewoningen richt je vanzelfsprekend stijlvol in. Tijdloos of volgens de laatste trends, kleurrijk of neutraal. In ieder geval passend bij de guest experience die je voor ogen hebt. Maar wist je dat de inrichting van de (slaap)kamer ook direct invloed heeft op de nachtrust van je gasten? Met de juiste kleurkeuze en lichtbronnen scoor je punten. We delen onze tips.

Laten we beginnen met kleur. Allereerst kunnen we daarover zeggen dat de ervaring van kleur voor een deel cultuur- en persoonsgebonden is. Er is heel wat onderzoek gedaan naar de onbewuste interpretatie die mensen aan kleur geven. Dat persoonlijke ervaringen hier invloed op hebben, is een terugkerend thema. Toch zijn er zeker een aantal punten die goed blijken te werken als het gaat om kleur en nachtrust.

Dan licht. Dat dit invloed heeft op slaap is al langer bekend. Maar hoe dit precies werkt, wordt nog steeds onderzocht. Ook hiervoor geldt gelukkig: er zijn zeker inzichten die je al kunt toepassen. We geven je graag praktische tips over licht en kleurgebruik in de hotel- of slaapkamer.

Kleur: wat slaapt het lekkerst?
Voor een fijne nachtrust is – ja, inderdaad – rust nodig. Dat zit ‘m in de inrichting van de kamer maar ook zeker in de keuze voor het kleurenschema. Wat voorbeelden. Kalmte en veiligheid zijn begrippen die mensen met de kleur blauw associëren, natuur en rust met de kleur groen, geluk en optimisme met de kleur geel. Dat zijn wat ons betreft dan ook aanraders als je er alles aan wilt doen om de slaapbeleving van je gasten te versterken.

Onderzoek uit Groot Brittanië ondersteunt ons advies. Interieurdesigner Frances Whitley deed voor de hotelbranche onderzoek naar het verband tussen de kleur van een slaapkamer en de nachtrust van degene die erin slaapt. De mensen die in een blauwe kamer sliepen, bleken de meeste slaapuren te maken: bijna acht uur. Geel kwam trouwens dicht in de buurt. Vast omdat mensen dan met een zonnig humeur in slaap vallen en ontwaken. De kleur paars kun je beter vermijden. Mensen met een paarse kamer sliepen namelijk minder dan zes uur per nacht.

Tip voor een snelle make-over
Stel dat je nu overal witte muren hebt, bijvoorbeeld om optisch meer ruimte en licht in de kamers te brengen. Moet je dan de schilder laten komen voor een flinke renovatie? Niet nodig. Je kunt ook de kleuren van de eyecatchers in de kamer prima aanpassen. Denk aan de gordijnen maar bijvoorbeeld ook aan beddengoed of de kleurkeuze van de boxspring. Ga maar na: het bed beslaat vaak een groot deel van de kamer, waardoor de uitstraling ervan bepalend is voor de ruimte. Daarvan kun je dus handig gebruikmaken, ook als je de sfeer van de ruimte wilt veranderen of wilt inspelen op slaapkamertrends die je gasten graag terugzien.

Donkere of lichte kamer? Ligt aan het dagdeel
Licht heeft invloed op de gemoedstoestand van mensen. Beeld je bijvoorbeeld een kantoortuin met tl-licht in. Dat felle licht associëren wij direct met prestatiedruk. Terwijl gedempte verlichting voor ons gevoel meer ademruimte geeft. Als je het met ons eens bent, kun je je vast ook voorstellen dat de hoeveelheid licht in een slaapkamer invloed heeft op hoe mensen zich daar voelen. En dat dit ook zijn weerslag heeft op hun nachtrust.

Naar de relatie tussen licht en slaap is veel onderzoek gedaan. Neem bijvoorbeeld een recente publicatie over blootstelling aan licht terwijl je ’s nachts slaapt. Uit dit onderzoek bleek dat al een klein lichtje ervoor zorgt dat er een hogere hartslag gemeten wordt bij de slaper. Mensen die volledig in het donker slapen hebben een veel lagere hartslag. En dat komt de nachtrust ten goede.

Kijk kritisch naar je lichtbronnen
Zo’n situatie wil je voorkomen bij jouw gasten. Zorg er daarom voor dat er goede verduistering mogelijk is (raambekleding) en dat er geen lichtbronnen zichtbaar zijn (vanaf de gang of in de kamer zelf). Als er dan toch licht nodig is ’s nachts, is een goed verlichtingsplan belangrijk. Kies bijvoorbeeld voor een bedlampje met een minimale hoeveelheid lumen. Bijkomend voordeel: gedimd licht maakt de kamer direct sfeervol. Geschikte bedlampjes vind je hier.

Advies nodig?
Laten we samen ontdekken welke producten uit onze Hotel Collection jouw gastbeleving kunnen versterken. Van groen tot blauw of een neutrale kleur. Binnen de Hotel Collection zijn al jouw wensen mogelijk. Naast de kleur kun je zelfs nog voor jouw favoriete stofje kiezen. Neem contact op of vraag de gratis brochure aan voor meer informatie.