31-05-2022
Tips

Zo maakt muziek de hotelbeleving compleet

Soms valt het op, soms valt het tegen. Achtergrondmuziek. Een graag geziene gast in de hospitality-branche. Want het kan een sfeer maken of breken. De gouden tip: speel in op de behoeften van je gast. Wij van Swiss Sense Business nemen je mee op muzikale ontdekkingsreis. 

Niet zomaar een deuntje

Muziek is voor veel mensen een belangrijke uitlaatklep. Of je het nu zelf maakt of ernaar luistert. Bepaalde liedjes spelen ook een hoofdrol in iemands levenspad, denk aan trouwen en overlijden. Maar daarnaast wordt geluid soms ook ingezet om gezondheid te stimuleren. Zo legt slaapprofessor Dr. Erik Scherder in een college van de Universiteit van Nederland uit: “De positieve effecten van muziek worden steeds meer gebruikt om bijvoorbeeld depressie en slapeloosheid te behandelen.”

Stilte voor de storm

Reden genoeg om van die achtergrondmuziek een serieuze zaak te maken. Want naast de gunstige bijkomstigheden voor je gezondheid, zijn er ook commerciële redenen waarom muziek een belangrijke rol zou moeten spelen in je bedrijf. Zo blijkt uit relevant onderzoek dat er een aardig lijstje is waarom stilte (lees: geen achtergrondmuziek) funest kan zijn. We noemen er een paar: muziek verbetert het bedrijfsimago, klanten voelen zich meer welkom en – ook niet onbelangrijk – muziek heeft een heilzaam effect op personeel en medewerkers. 

Voor elke stemming een lijst

Daarom hebben wij een aantal afspeellijsten op Spotify samengesteld, voor elk moment van de dag. Hieronder een korte toelichting: 

MELLOW MORNING: Speciaal bedoeld voor je gasten om rustig mee te ontwaken. Denk aan zachte, instrumentale muziek waarbij je de rust die je in de nacht hebt ervaren, nog even langer kan doortrekken. Maar ook geschikt voor personeel als het even een klein relax momentje nodig heeft achter de balie, in de keuken of op kantoor. Zet deze lijst op shuffle en haal diep adem!

DAYTIME DELIGHT: Door deze tunes wanen zowel je gasten als jijzelf zich in een luxe 5 sterrenhotel in Parijs. Niet voor niets staat deze lijst dan ook vol met ‘Hotel Costes’-muziek; een unieke mix van funk, jazz en pop met sfeervolle stemmen. 

EASY EVENING: Met deze lijst sluit je in stijl de dag af. Zet ‘m op in de lobby, de hotelbar of het restaurant. Met deze oude klassiekers en jazzy tunes zorg je ervoor dat je gasten en stapje terug doen en de waan van de dag achter zich laten. 

Je vindt alle afspeellijsten via Spotify op het profiel van Swiss Sense.